Praktische informatie mbt CLIENT EXPORT Bomen en jonge planten

30-06-2016

Hierbij sturen wij u praktische informatie toe met betrekking tot de verplichtstelling van het gebruik van CLIENT Export voor de boomkwekerijsector per 1 juli aanstaande.

CLIENT EXPORT boomkwekerij producten (CBN)
CLIENT Export is een overheidssysteem om fytosanitaire exportcertificaten op te maken (zie www.clientexport.nl). De NVWA heeft in overleg met Anthos vastgesteld dat met ingang van 1 juli  2016 het gebruik van CLIENT Export ook voor bloemkwekerijproducten verplicht gesteld zal  gaan worden. Dit betekent dat vanaf 1 juli 2016 alle fytosanitaire certificaten (en de inspectie aanvragen) opgemaakt moeten worden via CLIENT Export. De voordelen van CLIENT Export zijn:

  • Verkorting van inspectietijd omdat de opmaak van het FC altijd juist is, de bijschrijving niet gecontroleerd hoeft te worden en het handboek vervangen wordt door een handwijzer.
  •  Ervaring heeft geleerd dat de inklaring van CLIENT Export certificaten in derde landen sneller verloopt door de uniformiteit van de opgemaakt certificaten.
  •  Er is al gestart met een aantal pilots om over te gaan naar volledige digitale uitwisseling van certificaten. Hiermee komt de gehele papierstroom te vervallen. Dit kan heel snel gaan.

Daar niet iedereen ervaring heeft met het gebruik van CLIENT export wil ik u wijzen op een aantal informatiebronnen:·

  • Aanvragen e-herkenning > waar en hoe kunt u e-herkenning aanvragen, is noodzakelijk om CLIENT export te kunnen benaderen.
  • Website RVO.nl > toegang tot CLIENT Export aanvragen.
  • Website CLIENT Export > algemene informatie over CLIENT Export.
  • Website Naktuinbouw > hierop staat hoe het systeem werkt. Bekijk voor u begint met het aanmaken van uw eerste aanvraag het hiervoor gemaakte filmpje.
  • Handleiding CLIENT Export > hierin staat met veel plaatjes beschreven hoe het systeem werkt. Het kan echter zijn dat er wat schermen zijn aangepast en dit niet is meegenomen in de handleiding. 
  • Handleiding machtigen > het is mogelijk een ander bedrijf te machtigen om inspecties voor u te doen. Hier leest u wat u hiervoor moet doen. Ook kan het handig zijn Naktuinbouw te machtigen in uw systeem omdat we dan kunnen meekijken als er problemen zijn. Ook hier staat een handleiding voor op onze site. 
  • Handleiding alternatieve login > hoe kun je CLIENT Export benaderen als RVO.nl niet werkt en wat moet je ervoor doen.
  • Handleiding beheren bedrijfsgegevens > hoe dienen de bedrijfsgegevens ingevoerd te worden en wat kunnen we ermee.
  • Document meest gestelde vragen > hierbij heeft Naktuinbouw bijgehouden wat de meest gestelde vragen afgelopen periode waren zowel in een document als middels filmpjes.

Er bestaat een mogelijkheid om de orderregels (productregels) in te lezen in het systeem. Dit kan op meerdere manieren, via xml en via csv (nieuw). Ook de exportkenmerkeisen (nodig om vast te stellen welke fytosanitaire eisen van toepassing zijn) kunnen inmiddels ingelezen worden.

Mocht u geïnteresseerd zijn naar de mogelijkheid om de productregels in te lezen vanuit een xml of csv (nieuw) bericht kunt u zich melden bij Naktuinbouw (E.Egthuijsen@naktuinbouw.nl) en Aart Monster (a.l.monster@minez.nl ). Wij kunnen dan de benodigde informatie hierover verstrekken. Deze is niet meegestuurd omdat het grote bestanden zijn. De verwachting is dat dit voor niet alle bedrijven relevant is. Beide opties zijn alleen interessant voor certificaten met veel verschillende orderregels. In alle andere gevallen is kopiëren de beste oplossing.

Vaste planten (ondergrondse delen) kunnen via CLIENT Export maar deze kunnen straks ook via het Ketenregister en CLIENT Export bloembollen. Hierover volgt binnenkort aanvullende informatie. Opgepotte vaste planten vallen onder boomkwekerijproducten en moeten via CLIENT Export bomen jonge planten (CBN).

Informatie bijeenkomsten CLIENT EXPORT boomkwekerij producten (CBN)
Anthos heeft afgelopen maandag 27 juni jl. i.s.m. NVWA en Naktuinbouw een informatiebijeenkomst CLIENT Export in Opheusden georgansieerd. Indien gewenst kunnen er ook bijeenkomsten op andere locaties georganiseerd worden. We willen u vragen  het digitale formulier in te vullen zodat we in beeld hebben of er behoefte aan aanvullende bijeenkomsten is en waar deze bijeenkomsten dan georganiseerd moeten worden.

Mocht u nog vragen en opmerkingen hebben, kunt u terecht bij de helpdesk van Naktuinbouw. Ook het doorgeven van (nieuwe) inspectielocaties kan, per mail, bij de heldpdesk gedaan worden. De contactgegevens helpdesk zijn : 071-3326168 helpdeskclientexport@naktuinbouw.nl

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wij adviseren u om zo snel mogelijk de e-herkenning aan te vragen en daarna handigheid te krijgen met de werking van CLIENT Export door een aantal proefzendingen op te maken.

Met vriendelijke groet,

Anthos
Hendrik Jan Kloosterboer 

« Terug naar overzicht

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten