Export narcis leverbaar oogst 2017

20-12-2016

In september 2014 hebben wij u gemeld dat voor Narcis met ingang van oogst 2017 alleen nog partijen met Klasse I geschikt zijn voor export naar de Verenigde Staten en Canada.
Voor partijen leverbare bollen van oogst 2015 en 2016 is een overgangsregeling gehanteerd waarbij partijen van Klasse Standaard met op het BKD certificaat de aantekening ‘Geschikt voor USA/Canada’ gebruikt konden worden voor export naar USA/Canada. Dit was gebaseerd op een analyse waarbij gekeken is of de visuele keuring met een norm van maximaal 2% Zichtbaar Virus voldoet aan de eisen van het workplan voor de benoemde virussen .

Op verzoek van Anthos heeft de NVWA ingestemd om deze overgangsregeling ook nog voor oogst 2017 van toepassing te laten zijn. Dat betekent voor narcis dat certificering van het fytosanitair certificaat voor VS en Canada mogelijk is als in de veldinspectie zware en lichte symptomen van zichtbaar virus opgeteld niet boven de 2% uitkomen. Partijen leverbare bollen Klasse Standaard met de aantekening ‘Geschikt voor USA/Canada’ voldoen daaraan.
Wij adviseren u om bij uw inkoop op het koopbriefje de clausule Klasse Standaard ‘Geschikt voor USA/Canada’ op te nemen.

De NVWA heeft aan de verlenging van de overgangsregeling wel de voorwaarde verbonden dat in 2017 opnieuw een survey wordt uitgevoerd om na te gaan of het uitgangspunt dat besmetting met afzonderlijke virussen onder de 1% blijft, nog steeds geldt.

« Terug naar overzicht

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten