Vaste planten China / notificaties

18-10-2017

Begin 2017 heeft de NVWA uit China 20 notificaties ontvangen. Deze notificaties hadden nagenoeg allemaal betrekking op (proef)zendingen vaste planten. Qua totale exporthoeveelheid ging het verhoudingsgewijs maar om een beperkt aantal planten.
De notificaties stralen ook af op de export van bloembollen omdat gebleken is dat de Chinese Plantenziektenkundige Dienst (AQSIQ) bloembollen en vaste planten onder dezelfde noemer schaart. De NVWA heeft inmiddels aan AQSIQ kenbaar gemaakt dat bloembollen en vaste planten als twee verschillende productcategorieën moeten worden beschouwd.

China heeft de volgende quarantaine organismen aangetroffen:
Meloidogyne hapla
Ditylenchus dipsaci
Ditylenchus destructor
Aphelenchoides fragariae
Pratylenchus neglectus
Pratylenchus crenatus

De NVWA wil toekomstige notificaties uit China voorkomen en heeft Naktuinbouw gevraagd om een analyse uit te voeren en met suggesties voor mogelijk te nemen maatregelen te komen. Zo is het bijvoorbeeld een overweging om tijdens de exportkeuring een 100% inspectie uit te voeren. Anthos heeft kenbaar gemaakt dat die maatregel veel te ver gaat. Mede omdat de afgelopen jaren door diverse handelsbedrijven veel vaste planten naar China zijn geëxporteerd en dit niet geleid heeft tot notificaties. Naar de mening van Anthos functioneert het bonus/malus systeem dat BKD en Naktuinbouw hanteren voor de exportinspectie goed.
Het verdient echter wel aanbeveling om handelsbedrijven er bewust van te maken dat China kritisch is bij import van vaste planten en dat handelsbedrijven daar bij het voorbereiden van zendingen nadrukkelijk rekening mee moeten houden.

Wij adviseren u om:

  • Te verifiëren of uw importeur een import permit heeft en deze op te vragen;
  • Kritisch te zijn ten aanzien van het te versturen sortiment;
  • Bewuste en doordachte keuzes te maken over inkoop (bv i.r.t. gebruikte percelen);
  • Te zorgen voor een goede afstemming met de producent en kenbaar te maken dat de partij bestemd is voor China;
  • Alle partijen zorgvuldig te inspecteren voordat ze voor de exportinspectie worden aangeboden.

« Terug naar overzicht

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten