Anthos wijst Britse bedrijven op gevolgen Brexit

01-02-2017

Onderstaand persbericht is vandaag verstuurd.

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit starten dit voorjaar. Anthos acht het van belang zich in te spannen om de mogelijk negatieve gevolgen voor de export van Nederlandse boomkwekerijproducten te minimaliseren. Tijdens de jaarlijkse conferentie van de Horticultural Trades Association (HTA),gehouden op 17 en 18 januari jl. te Northamptonshire, gaf Anthos vice-voorzitter Jan de Vries zijn visie op de gevolgen van de Brexit.

De Britse premier May heeft recent aangegeven dat het Verenigd Koninkrijk inzet op een 'harde Brexit'.
De Britse regering voelt niets voor een constructie waarin het land zich "half binnen en half buiten" de EU bevindt. Het Verenigd Koninkrijk is voor de Nederlandse sierteeltsector een belangrijk afzetland. Volgens de laatste PT-statistiek uit 2012 bedroeg de exportwaarde van boomkwekerijproducten circa 85 miljoen euro. Het Verenigd Koninkrijk nam daarmee na Duitsland de 2e exportpositie in na Duitsland en is nog steeds een belangrijke bestemming voor Nederlandse boomkwekerijproducten. Afzet vindt plaats richting retail alsook de institutionele markt.

Volgens Jan de Vries is het Verenigd Koninkrijk gebaat bij een goede handelsrelatie met Nederland en andere EU-lidstaten, al was het alleen al omdat het land niet volledig zelf kan voorzien in de vraag naar boomkwekerijproducten. Het is voor de Britten verder een risico om niet aangehaakt te blijven bij Europese wetgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. Tevens wees Jan de Vries erop dat de Britten geen toegang behouden tot Europese Structuurgelden, hetgeen negatieve gevolgen kan hebben voor investeringen in de openbare ruimte. Een ander belangrijk aandachtspunt waren de fytosanitaire eisen. Ook Professor Nicola Spence, chief Plant Health Officer hield daarover een voordracht. Juist deze zaken kunnen in de komende jaren beperkingen opleggen aan import van plantmateriaal.

De Horticultural Trades Association (HTA) is een vooraanstaande brancheorganisatie voor de Engelse sierteeltsector. Dit jaar was het thema van haar jaarlijkse conferentie ‘surviving and thriving’. 

« Terug naar overzicht

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten