Inkoop vaste planten / teeltaangifte op partijniveau

03-01-2017

Onderstaand treft u ter informatie een bericht aan uit de Naktuinbouw Nieuwsbrief Keuringen Boomkwekerijgewassen die recentelijk verstuurd is aan telers van vaste planten, Freesia en Nerine.
Wij adviseren u om hier bij uw inkoop rekening mee te houden.

Vaste planten, Freesia, Nerine: vanaf 2017 aangifte per partij
Door strengere eisen van derde landen (landen buiten de EU) wordt teeltregistratie per partij steeds belangrijker. De verwachting is dat dit in de toekomst toeneemt. Bij teelt voor export buiten EU raden wij u aan dit per partij te doen.

Partijaangifte voor de PSI-keuring USA/Canada verplicht
Na twee jaar proefdraaien met partijaangifte en toekennen van partijnummers is dit vanaf 2017 verplicht. U heeft een partijnummer nodig om te kunnen exporteren. Bedrijven die exporteren op USA/Canada moeten dan op partijniveau teeltaangifte doen. Perceelsaangifte wordt voor die landen niet meer geaccepteerd!

Bekijk hier de lijst met bedrijven die gekeurd zijn voor PSI USA/Canada.

Per partij aangifte doen heeft veel voordelen
De partijen worden gekeurd en voorzien van de informatie die (in een later stadium) voor het Ketenregister wordt gevraagd. Hierdoor bent u er zeker van dat uw partijen zowel binnen als ook buiten de EU verhandeld kunnen worden. Ook zult u als producent hier er al rekening mee moeten houden als uw afnemer al gebruik maakt van het Ketenregister (bijvoorbeeld de bloembollenhandelsbedrijven). Dan is teeltaangifte per partij zeker aan te raden, ongeacht of de partij uiteindelijk binnen of buiten de EU wordt afgezet.

Geen extra kosten voor keuren per partij
Deze manier van keuren wordt meegenomen in de standaardkeuring, hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Als een partij wordt afgekeurd, dan geldt dat alleen voor de betreffende partij. Bij aangifte op perceelsniveau wordt het hele perceel afgekeurd voor een bepaald gewas.

Ik weet nog niet waar mijn planten uiteindelijk heen gaan
Hebben uw planten nog geen definitieve bestemming? Houd er dan rekening mee dat de toekomstige koper van uw planten ze misschien wel wil exporteren naar de USA. Doe in dit soort gevallen altijd teeltaangifte per partij. Het materiaal is anders niet USA-geschikt en kan het ook niet meer worden. Kortom kijk als bedrijf naar de gehele keten en verder dan alleen je eigen afleveradres.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. 

« Terug naar overzicht

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten