Anthos introduceert Inkoopvoorwaarden voor Bloembollen en Vaste Planten

11-01-2017

Het bestuur van Anthos heeft besloten om voor de inkoop van bloembollen en vaste planten inkoopvoorwaarden aan de leden beschikbaar te stellen. Het verzoek daartoe is gedaan door leden die van mening zijn dat het Handelsreglement voor de Bloembollenhandel onvoldoende aansluit bij de marktontwikkelingen waar zij in binnen- en buitenland mee worden geconfronteerd. Bij het uitgeven van de inkoopvoorwaarden worden geen eisen gesteld ten aanzien van het gebruik ervan: het bestuur beschouwt het als een verantwoordelijkheid van marktpartijen zelf of men van de Anthos Inkoopvoorwaarden gebruik wenst te maken, dan wel dat men het Handelsreglement van toepassing verklaart op af te sluiten transacties.

De inkoopvoorwaarden zijn ontwikkeld in nauwe samenspraak met het Anthos Inkoopplatform, waaraan door inkopers van ca. 35 handelsbedrijven wordt deelgenomen. Met hen is de concept tekst opgesteld die vervolgens een grondige juridische check heeft ondergaan. Daarna hebben inhoudelijke discussies plaatsgevonden met een representatieve groep producenten en zijn de voorwaarden gedeeld met vertegenwoordigingen van Hobaho en CNB. Met behulp van de door hen geplaatste kanttekeningen is de tekst bijgeschaafd en inmiddels is die door het bestuur van Anthos definitief vastgesteld.

De Anthos Inkoopvoorwaarden kunt u opvragen via deze link. Bij lezing ervan zult u het volgende bemerken:

  • De voorwaarden zijn bondiger dan het Handelsreglement en op onderdelen wijken ze daar niet van af;
  • De voorwaarden zijn alleen van toepassing op in Nederland geteelde producten;
  • Bij de verkoper worden zwaardere verplichtingen gelegd ten aanzien van zijn leveringsverplichting doordat het Eigen Partij beding is komen te vervallen. In plaats daarvan is de verkoper bij een mindere opbrengst verplicht om de overeengekomen hoeveelheid volledig te leveren. Daarnaast moet hij - behoudens overmachtssituaties - een schadevergoeding betalen voor de hoeveelheid die minder geleverd is dan 75% van de afgesproken hoeveelheid (zie artikel 13.2);
  • In geval van geschillen verwijzen de voorwaarden naar het in oprichting zijnde Scheidsgerecht voor Bloembollen en Boomkwekerijproducten óf een daartoe bevoegde Nederlandse rechtbank. De verwachting is dat dit scheidsgerecht binnen afzienbare tijd zal zijn ingesteld.

Met Hobaho en CNB is afgesproken dat zij hun Veilingreglement zullen aanpassen in die zin dat daarin naast het Handelsreglement en de HBN voorwaarden marktpartijen, in overeenstemming, ook een verwijzing kunnen laten opnemen naar de Anthos inkoopvoorwaarden. Wij vertrouwen erop dat die aanpassing op korte termijn zal worden gerealiseerd. De voorwaarden zijn inhoudelijk ook toegelicht aan het bestuur van de KAVB.

Download hier de Inkoopvoorwaarden Anthos.

« Terug naar overzicht

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten