Vervolg Coronavirus

donderdag 16 april 2020 10:46

Met deze nieuwsbrief willen wij u weer informeren over de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus.

1. Kabinet komt met compensatieregeling voor de sierteelt en de voedingstuinbouw

Gisteren heeft de minister van LNV een aanvullende regeling bekendgemaakt voor de sierteelt en de voedingstuinbouw. Daarvoor wordt een bedrag van plm. 600 miljoen euro beschikbaar gesteld. Uit de brief van de minister (zie deze link) blijkt dat ondernemers die in de periode maart, april, mei 2020 ten opzichte van de gemiddelde omzet in diezelfde periode in de drie voorafgaande jaren 2017-2019 met een forse omzetdaling worden geconfronteerd, een beroep kunnen doen op een financiële compensatie “o.a. om de andere onvermijdelijke seizoensgebonden loonkosten te kunnen blijven betalen”. Uitgangspunt van de regeling is dat eerste 30% van de omzetderving onder het ondernemersrisico valt en dat de staat de resterende 70% voor een aanzienlijk deel compenseert.

De totale vergoeding die per bedrijf kan worden uitbetaald, zal worden geplafonneerd, om zeker te stellen dat alle bedrijven die aanspraak kunnen maken op de regeling ook daadwerkelijk steun ontvangen. In de komende periode zal in nauw overleg met het ministerie van LNV en RVO gewerkt worden aan een uitvoeringsregeling waar Anthos ook direct bij betrokken is. Dan zal ook moeten blijken of deze voorziening de handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten voldoende soelaas biedt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal Anthos in blijven zetten op een aanvullende regeling, die voorziet in een passende schadevergoeding voor onze achterban.

2. Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Bij aangevraagde werktijdverkorting (WTV) niet wachten op UWV
WTV kunt u niet meer aanvragen. Deze regeling is gestopt omdat de WTV niet snel genoeg was, en niet goed toepasbaar op de uitzonderlijke situatie rond de coronacrisis. Als u al een aanvraag voor WTV gedaan had, wordt die in principe beschouwd als aanvraag voor de nieuwe tegemoetkomingsregeling. Er zijn dan 2 opties.

  1. U hebt een WTV-vergunning. Dan werkt u gewoon door onder de voorwaarden van WTV. Let op! Als uw WTV-vergunning afloopt, moet u zelf een NOW-aanvraag doen.
  2. U hebt WTV aangevraagd, maar nog geen vergunning. Dan wordt uw aanvraag automatisch omgezet naar NOW en gaat het UWV extra gegevens over de omzet bij u opvragen. U hoeft niets doen, het UWV neemt contact met u op. Let op! Het is echter ook mogelijk een NOW-aanvraag te doen en zodoende de WTV-aanvraag te completeren en de afhandeling te bespoedigen. 

Rekenhulp omzetverlies
SZW en UWV hebben een rekenhulp online gezet voor het berekenen van het percentage omzetverlies over een periode van 3 maanden in het kader van de NOW-regeling. Dit percentage moet u opgeven bij de aanvraag van een tegemoetkoming NOW. https://www.rekenhulpomzetverlies.nl/

3. Informatie landbouwraden

De verschillende landbouwraden houden ons op de hoogte van de ontwikkelingen in de diverse landen. Wij zullen u hier regelmatig over informeren. De laatste stand van zaken kunt u HIER downloaden.

« Terug

Archief > 2020 > april

Sluiten