Optie om fyto certificaat digitaal aan te bieden bij import en export ivm Corona

woensdag 08 april 2020 13:45

De NVWA heeft van diverse derde landen informatie ontvangen hoe men in deze Corona tijd om wil gaan met digitale uitwisseling van fytosanitaire certificaten, met name om te zorgen dat zendingen niet onnodig vast komen te staan omdat de papieren versie van het fytosanitaire certificaat niet tijdig aangeboden kan worden.

Let op:  De hieronder beschreven werkwijze is de uitzondering. De normale werkwijze moet zoveel als mogelijk in stand blijven.

Bij export naar derde landen accepteren veel landen een kopie van het Nederlandse fytosanitair certificaat. Dat moet dan wel verstuurd worden door de NVWA en ontvangende landen willen uiteindelijk wel het originele fytosanitaire certificaat ontvangen.

Dit geldt, voor zover nu in beeld, voor;

Brazilië, Chili, Colombia, Turkije, India, Zuid Korea. Argentinië accepteert elektronische certificaten mits er een controlemogelijkheid is. E-cert heeft die mogelijkheid.

Met betrekking tot import in Nederland heeft de NVWA aan alle relevante landen kenbaar gemaakt dat de NVWA een postbus geopend heeft waar NPPO’s certificaten naartoe kunnen sturen.

Bij inklaring zal meestal een scan van het fytosanitair certificaat beschikbaar zijn bij de importeur. Voorlopig accepteert de NVWA deze en kan op basis daarvan de importinspectie worden uitgevoerd.

Indien een certificaat niet beschikbaar is, kan de postbus geraadpleegd worden door de keuringsdienst.        

Bij twijfel over de inhoud van een fytosanitair certificaat, kan in veel gevallen op de website van de NPPO van het land van herkomst de authenticiteit van het fytosanitair certificaat geverifieerd worden.

« Terug

Archief > 2020 > april

Sluiten