Garantieschade en aansprakelijkheid

16-02-2015

Onderzoek naar aansprakelijkheidsrisico’s leden van Anthos
Het is voor leden een bekende kwestie: de geboden dekking van de lopende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voldoet niet aan de praktijk. Op verzoek van Anthos heeft intermediar Meeùs daarom een aantal van deze leden bezocht. De opdracht was te onderzoeken of aansprakelijkheid verzekerd kan worden zodat schadeproblemen worden voorkomen. In hoeverre is een dekkingsuitbreiding mogelijk?

Adviseur Eric Beukers van Meeùs over de bevindingen: “Wij hebben met verschillende verzekeraars gesproken. Door de diversiteit van de leden van Anthos is een eensluidend advies lastig. Het is daarom belangrijk dat de ondernemer regelmatig met een specialist van gedachten wisselt over zijn activiteiten en de verzekerbaarheid daarvan.” Eén onderwerp is op zijn minst opvallend te noemen en verdient regelmatig vakkundige aandacht.

Garantieschades
Schades waar veel problemen over zijn, blijken garantieschades te zijn. Garantieschades – schades aan het geleverde product- zijn niet verzekerbaar. “Wij hebben geconstateerd dat de meeste schades worden geschikt tussen leverancier en afnemer. Met spoed, want zo wordt de commerciële relatie minimaal beschadigd. Een onderlinge schikking kan zich overigens tegen een bedrijf keren. Dat gebeurt als een verzekeraar meent dat de schikking haar belangen heeft beschadigd, bijvoorbeeld omdat de leverancier niets te verwijten valt”, aldus Eric Beukers van Meeùs. Dit probleem doet zich ook voor als de leverancier een toezegging doet en de schade blijkt een garantieschade te zijn.

Uitgebreide dekking
Meeùs kent een landelijke spreiding, en is geen onbekende in het Westland. Een van de kantoren is gevestigd in ’s-Gravenzande. Beukers: “We werken met gespecialiseerde adviseurs, die alleen voor een bepaalde bedrijfssector actief zijn. Bijvoorbeeld de agro, bouw- en de infrasector.”
“Verzekeraars met specifieke branchekennis zijn vaak bereid een uitgebreidere dekking te verlenen dan verzekeraars zonder die kennis. De uitbreiding van de dekking ten opzichte van de standaard geldt ook voor boomkwekerij- en bolproducten waar de leden zelf invloed op hebben. Dus met name eigen teelt is uitgebreider verzekerbaar dan handelsomzet. Wel is bemonstering van de leveringen meestal voorwaarde voor een uitgebreide, goede dekking.”

Leveringsvoorwaarden vaak prima
Meeùs concludeert dat de Anthos leveringsvoorwaarden in de meeste gevallen prima bruikbaar zijn. Beukers: “Een mogelijk risico op dit punt zijn de inkoopvoorwaarden van afnemers. Buitenlandse afnemers gebruiken regelmatig voorwaarden die de verantwoordelijkheid van leden direct uitbreidt. Het is daarom belangrijk dat de leden een goede aansprakelijkheidsverzekering hebben. Daarnaast is er een rol weggelegd voor de tussenpersoon. Ons advies aan de leden: stem samen met uw adviseur af welke risico’s u wilt verzekeren en welke niet.”

Advies van Meeùs
Beukers: “Er zijn tal van preventie- en beheersmaatregelen die schade voorkomen en kosten besparen. Denk bijvoorbeeld aan een passende aansprakelijkheidsverzekering, maar ook aan goede leveringsvoorwaarden. Door een juiste combinatie van preventie en verzekeren kunt u de kosten minimaliseren.”

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Eric Beukers van Meeùs: 0174-411436.

Over Meeùs
Meeùs brengt uw risico’s in kaart en adviseert over passende verzekeringsoplossingen. Onze adviseurs zijn op de hoogte van complexe, branche-specifieke vraagstukken en veranderingen in de markt. We bieden onze relaties met innovatieve en passende oplossingen relevante meerwaarde.

Stichting Members’ Benefits
Meeùs is een van de leveranciers van deze stichting waaraan Anthos deelneemt. Leden van Anthos profiteren van de voordelen die Members’ Benefits biedt op vele terreinen. Meer informatie kunt u vinden op de website van Anthos onder ‘Diensten’ – ‘Kortingsregelingen’ en dan ‘Voordeel voor leden’.
Via deze link zijn ook leuke aanbiedingen te vinden voor de werknemers van de leden.

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten