Project ‘Ontwikkeling Residu Indicator bloembollen’ van start

06-07-2015

De onderzoekscommissie van de stichting iBulb heeft groen licht gegeven voor fase 1 van het project ‘Ontwikkeling Residu Indicator bloembollen droogverkoop’. WUR-PPO gaat de komende maanden voor vijf bolgewassen (tulp, lelie, dahlia, narcis en gladiool) een Residu Indicator opstellen. De Residu Indicator geeft per werkzame stof de gehalten aan die bij normale bedrijfsvoering (dat wil zeggen met gewasbescherming volgens wettelijke toelating) op bloembollen aanwezig kunnen zijn. In deze fase worden de cijfers tevens getoetst aan praktijkmonsters.

De afgelopen maanden is het voorstel in nauw overleg met ondernemers opgesteld. Ondernemers uit zowel teelt als handel nemen deel in de begeleidingscommissie en zijn betrokken bij de monstername.

Voor siergewassen bestaan momenteel geen normen voor residugehalten op producten. De Residu Indicator moet een oplossing bieden voor de eisen van retailers aan residuen op producten vanwege de door Greenpeace aangewakkerde discussie over neonicotinoïden. Ook aan toekomstige eisen aan andere (groepen) gewasbeschermingsmiddelen moet de indicator tegemoet komen.

Fase 2 bestaat uit uitbreiding van de Residu Indicator naar andere bloembollen. Het instrument kan desgewenst worden uitgebreid naar andere gewassen/gewasgroepen.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met het secretariaat.

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten