Bezoek directeur Taiwanese PD aan Nederland

03-06-2015

Een Taiwanese delegatie heeft gisteren, in verband met het bilaterale protocol over PlAMV, een bezoek gebracht aan de bollensector. In de ochtend is een bezoek gebracht aan de BKD en een tulpenteler, en in de middag zijn twee handelsbedrijven, te weten Steenvoorden en Van Zanten Flowerbulbs, bezocht.

Op basis van het protocol is met Taiwan een visuele tolerantie van 0,5% voor PlAMV overeengekomen. Met het protocol wil Taiwan het risico op schade bij de broeier voorkomen.
Mocht er toch schade optreden bij de broeier dan wil de Taiwanese PD in de haven gericht kunnen inspecteren op die betreffende partij en andere partijen van die teler. In het kader daarvan wil Taiwan graag de beschikking hebben over de lotnummerlijst in combinatie met de lijst van betreffende telers. Als Taiwan bij toetsing een percentage van meer dan 0,5% PlAMV aantreft dan wordt de partij geweigerd/vernietigd.

Voorgesteld is om een aparte lotnummerlijst en een aparte telerslijst te overleggen, maar Taiwan wil gekoppelde lijsten. Naar de mening van Anthos en de KAVB moet bij een notificatie de focus liggen op het lotnummer waarin het probleem is aangetroffen en is er geen reden om ook nader in te zoomen op andere lotnummers van de betreffende teler. Taiwan houdt echter toch nadrukkelijk vast aan die eis.

Afgesproken is dat er niet op voorhand een lijst overlegd wordt, maar dat als Taiwan notificeert vanwege een PlAMV probleem in de broeierij, de NVWA binnen 48 uur informatie aanlevert over het lotnummer waarin PlAMV is aangetroffen. Nederland zal ook nader onderzoek uitvoeren naar andere (belendende) partijen van die betreffende kweker en die informatie delen met Taiwan. Deze werkwijze zal middels een officiële brief van het ministerie van Economische Zaken aan Taiwan bevestigd worden.
Naar verwachting zal Taiwan bij een probleem in de broeierij sowieso overgaan tot toetsing bij import en, zo liet de delegatie weten, voert Taiwan nu in de haven ook al een monitoring uit. Het ministerie van Economische Zaken heeft Taiwan verzocht om op basis van de toetsuitslag niet eenzijdig maatregelen te nemen, maar de informatie te delen met de NVWA zodat Nederland op basis daarvan de systeemaanpak met betrekking tot lelie, en PlAMV in het bijzonder, kan verbeteren. Het ministerie van Economische Zaken heeft Taiwan uitgenodigd voor een technisch overleg later dit jaar.

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten