Printerbon bij export van Tulp, narcis en gladiool naar China

16-06-2015

Hierbij informeren wij u dat de NVWA bij export van tulp, gladiool en narcis naar China het gebruik van de printerbonsytematiek verplicht stelt met ingang van 6 juli aanstaande.

Voor export naar China moet voor de bolgewassen lelie, tulp, gladiool en narcis middels toetsing vastgesteld worden of de partijen vrij zijn van ArMV. Voor lelie moet ook getoetst worden op SLRSV.
Afgelopen lelieseizoen heeft een twaalftal lelie handelsbedrijven gebruik gemaakt van het Ketenregister, op grond daarvan waren deze bedrijven vrijgesteld van de lelie exporttoets. De NVWA heeft deze werkwijze geaccordeerd omdat middels het Ketenregister een 100% administratieve controle mogelijk is en het nadrukkelijk inzicht biedt in het aantal geëxporteerde bollen van een lotnummer. Leliehandelsbedrijven die geen gebruik maken van het Ketenregister moeten hun partijen bij export nog laten toetsen en dienen te werken met printerbonnensysteem.

Ook voor de bolgewassen tulp, gladiool en narcis wil de NVWA nadrukkelijker kunnen controleren dat alleen partijen naar China worden geëxporteerd die op basis van exporttoetsing vrij bevonden zijn van ArMV. Om dat mogelijk te maken dient bij export van de voornoemde bolgewassen naar China gebruik gemaakt te worden van het printerbonsysteem. Deze verplichting geldt niet voor handelsbedrijven die voor deze drie bolgewassen gebruik maken van het Ketenregister.

De BKD zal zorgdragen voor de implementatie van dit besluit en nadere informatie over de te volgen werkwijze volgt binnenkort. Wel kunnen wij al aangeven dat die in lijn zal liggen met het de werkwijze voor printerbonnensysteem dat al jarenlang van kracht is voor de export naar Japan .

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten