Principeakkoord agrarische sector over de Wet Werk en Zekerheid

02-12-2015

In de afgelopen maanden heeft een werkgroep met vertegenwoordigers van LTO, Plantum en Anthos sturing gegeven aan de onderhandelingen over de WWZ, die LTO Nederland heeft gevoerd met CNV Vakmensen en FNV. Deze onderhandelingen hebben donderdag 26 november jl. geleid tot een principeakkoord over de toepassing van de ketenbepaling in de WWZ voor bepaalde seizoensfuncties, in de sectoren Glastuinbouw, Open Teelten, Zaaizaden en Groothandel in Bloembollen. De afspraken zijn er op gericht om in de agrarische sector duurzame arbeidsrelaties voor seizoenswerk te bewerkstelligen.

Het principeakkoord houdt in dat specifiek aangeduide functies, onder voorwaarden, in aanmerking komen voor een kortere onderbreking dan de 6 maanden in de WWZ. Dit met het doel dat agrarische oogst- en productiemedewerkers vaker op hetzelfde bedrijf aan de slag kunnen. Deze afspraak sluit aan bij de bestaande praktijk.

Voor functies van tenminste negen maanden is de afspraak gemaakt dat de werknemer, onder voorwaarden, op zijn verzoek bij het 4 e contract aanspraak kan maken op een contract voor onbepaalde tijd. Daarbij wordt de loonbetaling gespreid over een periode van 12 maanden.

Indien de minister op basis van de uitzonderingsbepaling in de WWZ goedkeuring verleent aan het akkoord, dan moeten de afspraken geëffectueerd worden in de betreffende CAO's.

Als u vragen heeft over dit bericht kunt u contact opnemen met het Alfons Zwetsloot via het secretariaat 0252-535080

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten