Uitkomst bezoek Koreaanse delegatie

29-06-2015

orige week heeft een Koreaanse delegatie een bezoek aan Nederland gebracht. De Zuid-Koreaanse Plantenziektenkundige Dienst (QIA) was op verzoek van Anthos uitgenodigd door het Ministerie van Economische Zaken. Aanleiding voor dit verzoek is het feit dat Zuid-Korea alle partijen bij binnenkomst toetst (zowel protocol als niet-protocol bolgewassen) en omdat gebleken is dat er een nadrukkelijk verschil is tussen Nederland en Zuid-Korea over de interpretatie van de afspraken die zijn vastgelegd in het protocol.

Protocol bolgewassen
De uitkomst van het bezoek is positief voor de protocolgewassen (tulp, lelie, gladiool, iris en freesia). Zuid-Korea heeft aangegeven te zullen stoppen met het inspecteren (toetsen) bij import. In ruil daarvoor zal voortaan twee keer per jaar (i.p.v. één keer) een Zuid-Koreaanse inspecteur naar Nederland komen om een monitoring uit te voeren van de veldinspectie.
De Zuid-Koreaanse delegatieleider heeft aangegeven de aangepaste protocol tekst in Seoul nog wel intern te moeten bespreken, maar verwacht geen verrassingen. Derhalve is de uitkomst van het bezoek nog onder voorbehoud. Naar verwachting zal het Ministerie van Economische Zaken in juli een officiële reactie van QIA te ontvangen en kan het aangepaste protocol door beide partijen getekend worden.

Niet protocol bolgewassen
Tijdens het bezoek is ook gesproken over Tabaksratelvirus  (TRV). Zuid-Korea lijkt bereid om de quarantainestatus van dit virus te herzien. Zuid-Korea heeft echter nog wat tijd nodig om de Pest Risk Analysis (PRA) daarvoor af te ronden, naar verwachting zal dit nog ongeveer een half jaar in beslag nemen. Dit betekent helaas dat niet-protocolgewassen bij import vooralsnog wel getoetst worden.
De Zuid-Koreaanse delegatie bevestigde tevens dat zij ervoor openstaan om, als voor TRV een tolerantie van kracht is geworden, de overige 13 soorten bloembollen die in Zuid-Korea worden geïmporteerd op te nemen in het protocol.

De kosten voor het bezoek van de Zuid-Koreaanse delegatie zijn volledig bekostigd door iBulb. Ook de jaarlijkse monitoring bezoeken van de Zuid-Koreaanse inspecteur worden volledig bekostigd uit het daartoe gealloceerde fytosanitair budget van iBulb

Wij zullen u informeren zodra het Ministerie van Economische Zaken de officiële bevestiging aangaande aanpassing van het protocol van CIQ heeft ontvangen.

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten