Onderzoek naar het beter benutten van kennis over de ‘baten’ van stedelijk groen van start. Bedrijven kunnen direct participeren.

11-11-2015

Stichting iVerde en FloraHolland hebben dit onderzoek aangevraagd als onderdeel van hun gezamenlijke programma De Groene Agenda, dat onder andere wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en de gemeente Den Haag.

Stedelijk groen blijkt veel positieve effecten te hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. De kennis over de ‘baten’ van groen groeit nog steeds, maar is onoverzichtelijk en daardoor slecht toegankelijk voor bijvoorbeeld stedebouwers, ontwerpers en beheerders van stedelijk groen. Om deze kennis beter te kunnen benutten en toepassen, brengen onderzoekers van Wageningen UR samen met studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein de baten van groen in de stedelijke omgeving in de komende drie jaar in beeld.

Stedelijk groen: van kostenpost naar baten
In het verleden werd groen vooral gezien als een kostenpost. Tegenwoordig is er meer aandacht voor de baten van groen: de positieve effecten op gezondheid en welzijn, de bijdragen aan waterberging en luchtkwaliteit, verbetering van het stadsklimaat, etc. De kennis van deze baten, ook wel aangeduid als ‘ecosysteemdiensten van groen’, groeit, maar is gefragmenteerd en verspreid aanwezig en dus moeilijk te overzien voor ontwerpers en groenbeheerders. Om bij beslissingen rond ontwerp, aanleg en beheer van groen de potentiële baten van dat groen beter te kunnen benutten, is er grote behoefte aan praktische en toegankelijke kennis.

Ontwerpers, groenbeheerders en boomkwekers
Het initiatief richt zich enerzijds op de ontwikkeling van instrumenten waarmee de potentiele baten van groen beter kunnen worden meegewogen bij beslissingen over ontwerp, beleid en beheer van groen. Anderzijds moet het bijdragen aan de ontwikkeling van kennis waarmee boomkwekers hun sortiment kunnen ontwikkelen en vermarkten, rekening houdend met gewenste specifieke functies van stedelijk groen.

Wetenschappelijke en praktijkkennis
De aanpak van het project berust op het samenvatten, evalueren en integreren van de (nationaal en internationaal) beschikbare wetenschappelijke en praktijkkennis aangevuld met onderzoek rond enkele specifieke thema’s om de bijdrage van individuele boomkwekerijproducten aan de realisatie van specifieke ecosysteemdiensten te kwantificeren. De verzamelde kennis en informatie zal toegankelijk worden gemaakt via fact-sheets en de kennisdatabase van het project De Groene Agenda.

Hoe kunt u participeren en wat is uw belang
Dit project biedt bedrijven de mogelijkheid om direct (financieel) te participeren. Hierdoor kunt u o.a. richting geven aan de accenten van het onderzoek, beschikt u tussentijds over onderzoekresultaten en krijgt u naamsbekendheid via publicaties.
Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met ons secretariaat.

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten